Indlæser Begivenheder

Højskoledag: Kors i kirken – en mangfoldig billedhistorie om kirkens mest livskraftige motiv

07 oktober 2023

Foredragsholder: Pens. præst og lektor Birgitte Bech

Som nøglesymbol gennem 1700 år giver korset kontinuitet, men det finder stadigt nye udtryk som prisme for skiftende epokers teologi og tidsånd.

Foredraget tager afsæt i forhistorien om korsets svære vej fra fornedrelsens til sejrens symbol, som kom til at spille en langt større rolle i vestlig end i østlig kristendom. Herefter zoomes der ind på kors i dansk kirkekunst fra Jellingsten til nutid: bl.a. romanske solkors og kongekors, gotiske lidelseskrucifikser, eminente korbuekrucifikser og fortællende, figurrige Golgatascener, de fornemste billedskæreres værker. Et tema er her forbindelsen mellem livets træ og korset.

Med den danske guldalder blev korset næsten fortrængt, hvilket vækkelsesbevægelserne ændrede igen. I det grundtvigske miljø kom særligt det keltiske kors til ny værdighed. I selvransagelsen efter 2. verdenskrigs lidelser blev korset eneste uomgængelige motiv i den nu forenklede kirkekunst. Fra 70-erne kunne det være en direkte reference til verdens politiske vold. I dag kan kors uden for kirkens rum tjene både samfundskritik og satire.

Flere nutidige kunstnere undgår korset som et slidt, konventionelt symbol. Andre formår med overraskende originalitet at give det nyt liv. F.eks. har Erik Heide ”reddet” hundreder af kirkeudsmykninger med stadigt varierede kors, bl.a. inspireret af keltiske og romanske forfædre.

Foredragsholder er Birgitte Bech, som er en erfaren formidler med øjenåbnende teologiske og kunsthistoriske perspektiver. Hun er cand.theol. & mag. og har arbejdet bl.a. som folkekirkepræst og lektor, forfatter og kirkeguide.

Pris for højskoledag inkl. frokost: 100 kr.
Tilmelding senest 7. september 2023

Share This Event

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
7. oktober 2023
Tidspunkt:
10:00 - 14:00
Pris:
DKK100

Sted

Fredens Kirkes Sognehus
Glarmestervej 8
Svendborg, 5700 Danmark

Arrangør

Skole for Kirke og Teologi
Telefon
62225037
Se Arrangør hjemmeside